Stav ohrozenia trvá ešte v 16 obciach v obvode Prešova

19.08.2005 Prešov

Prešov 18. augusta (TASR) - V ešte 16 obciach na území okresov Prešov a Sabinov platí i dnes najvyšší tretí stupeň povodňovej aktivity. Informoval o tom TASR...
Prešov 18. augusta (TASR) - V ešte 16 obciach na území okresov Prešov a Sabinov platí i dnes najvyšší tretí stupeň povodňovej aktivity. Informoval o tom TASR prednosta Obvodného úradu v Prešove Pavel Slaninka. V dôsledku výdatných zrážok v noci na 16. augusta vyhlásilo stav ohrozenia dovedna 26 obcí.

Ak vo väčšine z nich zrušia tretí stupeň, prestane platiť aj na celom území obvodu. Podľa Slaninku majú o tom rozhodnúť členovia obvodnej povodňovej komisie na zasadnutí v piatok 19. augusta v Prešove. V súčasnosti spevňujú najmä poškodené brehy korýt miestnych potokov a opravujú základy mostov.
Medzi samosprávnymi jednotkami, ktoré dnes zrušili stav ohrozenia bolo aj samotné mesto Prešov. Podľa tlačového tajomníka Mestského úradu v Prešove Michala Kaliňáka povodeň nespôsobila výraznejšie škody na majetku mesta. Samospráva však mala značné náklady s likvidáciou následkov živelnej pohromy. Napríklad do najviac postihnutej mestskej časti, do Nižnej Šebastovej, doviezli cisternami asi 600 litrov pitnej vody. Urobili tak ešte aj dnes predpoludním. Kaliňák tiež povedal, že ak požiada rodina Tulejovcov o príspevok na krytie nákladov spojených s tým, že voda vzala časť muriva z jej rodinného domu, tak mesto to uhradí.
Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru SR v Prešove Eva Roháriková uviedla, že povodeň v kraji postihla 79 miest a obcí okresov Prešov, Sabinov, Vranov nad Topľou, Stropkov, Svidník a Bardejov. Najviac, 28, ich bolo práve v okresoch Prešov a Sabinov. Intenzívne dažde spôsobili vybreženie miestnych potokov, zaplavenie domov, záhrad, miestnych komunikácií. Narobili škody na štátnom, obecnom i súkromnom majetku.
Hasiči i dnes odčerpávali vodu z pivníc domov v okresoch Prešov, Bardejov a Vranov nad Topľou.
 

Vyberte región